I 1305
Sikringsplan
Forord
SIKRINGSPLAN
Som transportør af højrisikogods skal vi hos Anneberg transport A/S og Anneberg transport GmbH vedtage, gennemføre og overholde en sikringsplan, der har til formål, at minimere tyveri eller misbrug af farligt gods, som kan være til fare for personer, ejendom eller miljø.
Højrisikogods er farligt gods, som kan misbruges i en terrorsituation og som følge heraf få alvorlige konsekvenser såsom massedrab, masseødelæggelse eller, samfundsøkonomisk masseødelæggelse.
Denne sikringsplan og de sikringsforanstaltninger, der indgår skal altid følges i forbindelse med virksomhedens håndtering og transporter af højrisikogods.
Sikringsplanen er kun til internt brug og må ikke vises eller udleveres til 3. personer uden tilladelse fra den sikringsansvarlige (Sven Anneberg).
Selskabets hovedaktivitet er international transport af farligt gods i tank.
Evaluering
Sikrings Planen er udarbejdet i overensstemmelse med ADR Konventionens kapitel 1.10. Til grund for sikringsplanen ligger en risikovurdering af virksomhedens aktiviteter i forbindelse med håndtering og transport af højrisikogods denne findes i Iso systemet 2.9. Formålet er at kunne iværksætte foranstaltninger og forholdsregler for at minimere tyveri og misbrug af farligt gods, som kan være til fare for personer, ejendom eller miljø.
Sikrings Planen evalueres en gang årligt eller såfremt, der sker ændringer i virksomhedens eksterne eller interne vilkår, der kan få indflydelse på virksomhedens foranstaltninger og forholdsregler.
Endvidere henvises der til virksomhedens ADR årsrapport, for yderligere information om virksomhedens ADR aktiviteter.
Dato og underskrift
01.12.2022
____________________
Sven Anneberg
Året før
Sikkerhedsrådgiver rapporter er udført for begge virksomheder i 2021 -2022, for den tyske afdeling er der kvartalsvis rapporter de afvigelser der er oprettet er korrigeret i vores afvigelsessystem der er ikke noget der indikere vi skal ændre i vores procedure, der er foretaget over 200 Uanmeldt spot kontrol som kun indikere få mindre fejl
1.0 Virksomhedsdata
Virksomhedsdata
Firmanavn: Anneberg Transport A/S
Adresse: Annebergvej 2, Grønbjerg
Postnr. og -by: 6971 Spjald
CVR nr. 34934819
Ansvarlig leder: Georg Tang Anneberg, Sven Anneberg
Kontaktperson: Georg Anneberg
Telefonnr: 24862201
E-mail: ga@anneberg.net
Kontaktperson: Sven Anneberg
Telefonnr: 24862210
E-mail: sa@anneberg.net
Virksomhedsdata
Firmanavn: Anneberg Transport Gmbh
Adresse: Robert Bosch Strasse 3
Postnr. og -by: DE-25770 Hemmingstedt
VAT No:DE 812850200
Ansvarlig leder: Georg Tang Anneberg, Sven Anneberg
Kontaktperson: Georg Anneberg
Telefonnr: 24862201
E-mail: ga@anneberg.net
Kontaktperson: Sven Anneberg
Telefonnr: 24862210
E-mail: sa@anneberg.net
1.1 Virksomhedens ansvarlige
Sven Anneberg er hovedansvarlig for at transporterne foregår efter de til enhver tid gældende bestemmelser.
1.2 Sikkerhedsrådgivning
Sikkerhedsrådgiver Danmark
Kontaktperson: Steffen Johannsen
Firma: ITD
Telefonnr: +45 73 67 45 33 * +45 60 20 86 02
E-mail: SJ@itd.dk
Sikkerhedsrådgiver Tyskland
Kontaktperson: Jörg Bley
Firma: Selvstændig og (Total Bitumen Brunsbüttel)
Telefonnr: +49 4855 89 16 98
E-mail: joerg.bley@total.de
1.3 Samarbejdsudvalg
Sven Anneberg: Sikkerhed og teknik
Danny Jørgensen : Arbejdsmiljø repræsentant og Chauffør
Steffen Johannsen: Sikkerheds rådgiver
Silviu Sandulache: Trænings programmør, Uddannelse og Chauffør
Birgit Kristensen: Arbejdsmiljø og Bogholderi
2.0 Oversigt over aktuelle typer af farligt gods
Anneberg Transport A/S har det seneste år transporteret følgende højrisikogods:
UN 1005AMMONIAK, VANDFRI2.3 (8)
UN 1170ETHANOL (ETHYLALKOHOL) eller ETHANOLOPLØSNING (ETHYLALKOHOL OPLØSNING)3
UN 1992BRANDFARLIG VÆSKE, GIFTIG, N.O.S.3 (6.1)
UN 1993BRANDFARLIG VÆSKE, N.O.S. (damptryk ved 50°C på højst 110 kPa)3
UN 3286BRANDFARLIG VÆSKE, GIFTIG, ÆTSENDE, N.O.S.3 (6.1)(8)
UN 3295CARBONHYDRIDER, FLYDENDE, N.O.S. (damptryk ved 50°C, der overstiger 110 kPa)3
3.0 Gennemgang af virksomheden – Vurdering af sikkerhedsrisiko
Vi har ved gennemgang af virksomheden vurderet følgende sikkerhedsrisiko, vi har udarbejdet en Gap analyse.
3.1 Nyansættelser
3.2 Grund Oplæring
Alle medarbejdere har fået den nødvendige grundlæggende uddannelse i overensstemmelse med punkt 1.10.2.2. Hver medarbejder har modtaget dokumentation og diplom for uddannelsen. Virksomheden opbevarer samme signerede dokumentation.
Her refereres til:https://edu.anneberg.net/loginAnneberg/ Visma booking system (chauffør kartotek) her ligger alle registreringer og certifikater på ansatte, samt i dette system tildeles ansatte hvilken kunde, produkt og produktgruppe de må køre til.Disponenter kun kun udvælge Produkt, Chauffør, Bil, Trailer, Kunder der er oprettet i systemet ved udløb kan der ikke bookes3.3 Valg af sikreste vej (rute planlægning)
3.5 Valg af rasteplads stoppested for pauser
3.6 Midlertidig henstilling af farligt gods
Steder til midlertidig opbevaring af farligt gods skal være tilstrækkeligt sikret, godt oplyst og hvor det er muligt og hensigtsmæssigt, u tilgængelige for offentligheden. Kravet gælder for midlertidig oplagring på terminaler, havne, pladser til biler og trailere og lignende, terminaler samt olieselskabernes depoter).
Bliver farligt i klasse 1, 2 eller 3 midlertidig opbevaret i over 48 timer, bestemmelserne om opbevaring anvendelse.
2. Henstillen over tærskelværdien i mindst 48 (60) timer er omfattet af risikobekendtgørelsen, fordi transportreglerne ikke længere er gældende. Mængden af farligt stof med samme farlige egenskaber afgør, om der er tale om en kolonne 2- eller kolonne 3-virksomhed.
3. Ved kortvarige stop under 48 (60) timer, som er reguleret efter IMDG, RID og ADR, følges transportreglerne, når transportemballagen (container eller tank) ikke åbnes. Her finder risikobekendtgørelsen altså ikke anvendelse, med mindre hovedsituation 4 opstår.
4. Ved henstillen i mængder over tærskelværdierne, men i kortere tidsrum end 48 (60) timer ad gangen, vurderer risikomyndighederne i forhold til hyppigheden af denne henstilling, om henstillingen kan kaldes ”jævnlig”, og om virksomheden dermed er omfattet af risikobekendtgørelsen eller ej. Denne situation er omfattet af transportreglerne, men som følge af den regelmæssige risiko for omgivelserne på det pågældende sted, er det valgt også at lade denne type henstilling være omfattet af risikobekendtgørelsens regler.
For normale stop undervejs bruges de sædvanlige ADR bestemmelserne (parkering, opsyn med køretøjer, og lignende)
Når en trailer midlertidigt opbevares efter kravet i første afsnit, skal den være forsynet med en anordning, der gør den ikke kan stjæles.
3.7 Lastning og Losning Generelt.
Når Køretøj og dets fører ankommer til sted for lastning eller losning, skal de opfylde gældende forskrifter (specielt vedrørende sikkerhed, rengøring og tilfredsstillende betjening af det køretøjs udstyret som benyttes ved lasting og losning).
Lasting må ikke foretages, hvis det efter undersøgelse af dokumenterne og en visuel inspektion af køretøjet beviser, at køretøjet eller føreren ikke opfylder gældende regler.
Aflæsning må ikke foretages, hvis ovennævnte undersøgelser afslører mangler, der kan påvirke sikkerheden under losning.
I tilfælde, hvor der transporteres "fuldt læs" kan myndighederne kræve, at køretøjet eller stor container læsses på bare ét sted og aflæses på kun ét sted.
Her henvises til:Oven nævnte instruktioner dækker detteDer er strengt forbudt at ryge i nærheden af køretøjet, inde i køretøjet og under af- og pålæsning!
Her refereres til:https://edu.anneberg.net/loginNår bilen er parkeret skal parkeringsbremsen altid være aktiv.
Her refereres til:https://edu.anneberg.net/loginSpecielt
Ud over de ovennævnte bestemmelser, skal bestemmelserne i ADR, Kap. 7.5.1 til 7.5.11 og kapitel. 8.5 finde anvendelse.
Her henvises til:Ovennævnte instruktioner dækker dette3.8 Bekræftelse på at en rigtig Person modtager varen.
3.9 Kvittering fra modtager på at varen er modtaget
Modtager underskriver fragtbrevet, når varen er modtaget. Er denne person ukendt for os, skal han identificere sig selv
Her henvises til:Aftale med mellem leverandør og kunde, CMR, Vi kan dokumentere Leveringen hos kunder hvor der ikke forekommer underskrifter sikres der en POD via vort Transisc system.4.0 Foranstaltninger, der udføres for at reducere risici
Følg rute angivet af kontor (kontorpersonale undersøger krav til tvangsruter).Kontakt kontoret for instruktioner ved hændelser, der gør at rute eller tidsplan ændres.Fortæl ikke andre om rute og gods.Billeder/opslag om transporten på de sociale medier såsom Facebook, Twitter mm. er forbudt.Vær opmærksom på, om der er nogen der følger efter køretøjet eller anden mistænkelig adfærd.Kommunikation mellem kontor og chauffører foregår via mobiltelefoner.
Alle sikkerheds følsomme informationer, risikovurderinger, procedurer, adgangskoder og øvrige sikringstiltag er fortrolige!Den sikringsansvarlige har ansvaret for sikker opbevaring af data, herunder backup af elektroniske data og for sikker opbevaring af fysiske dokumenter.Ved udveksling af informationer med eksterne sikres identiteten og at denne er godkendt af den sikringsansvarlige.
https://edu.anneberg.net/login er inkluderet i træning
4.3 Sikkerheds Risikovurdering
4.4 Lastning og losning
For at reducere risiko ved lastning, losning og midlertidig opbevaring har vi lavet rutiner for dette (se kap. 3.3; ”Midlertidig opbevaring af farlig gods” og kap. 3.4; ”Lastning og losning”)
Her henvises til: https://edu.anneberg.net/login er inkluderet i træning4.5 Parkering
Når et færdig op læsset køretøj skal parkeres, skal det ske på et sikkert sted. Det skal være låst og med alarm/startspærre på. Nøglerne opbevares på et sikkert sted aftalt med ansvarlig disponent.
Her henvises til:B2901 Risiko vurdering produkt og transportved parkering aflåses bilen og hovedafbryder afbrydes samt samt alkolock betjening afmonteres https://edu.anneberg.net/login er inkluderet i træning4.6 Tyveri/tyveriforsøg
I tilfælde af tyveri eller tyveriforsøg af/fra køretøj og/eller last skal politiet og nærmeste overordnede straks varsles.
Her henvises til:I 3704 Chauffør Beredskabsplan eksterne uheldhttps://edu.anneberg.net/login er inkluderet i træning4.7 Revision af sikringsplan
Denne sikringsplan bliver gennemgået, og eventuelt justeret, en gang pr.år.
4.8 Opbevaring
Sikringsplanen, fragtbrev og al anden information om transporten bliver opbevaret på et trykt sted, således at ingen udenforstående får adgang til dette.
4.9 Tavshedsløfte
Alle ansatte som har arbejdsopgaver i forbindelse med transport af farlig gods har aflagt skriftligt tavshedsløfte.
Her henvises til:https://edu.anneberg.net/login er inkluderet i træning og kontrakt section 74.10 alarm / sporingsudstyr
Usikkert eller ikke planlagt stop
Straks
Informér kontoret – Informér kontor og sikringsansvarlig og giv begrundelse for stop, adresse på det pågældende sted og hvor længe vil stoppet vil vare.
Ring efter stop - Ring til den sikringsansvarlige på kontoret, når du er klar til at køre.
Tjek tiden - Chaufføren ringer ikke tilbage som aftalt
Ring til chaufføren – Hør om han er OK, svarer han ikke, så tilkald hjælp.
Alarmér – Ring 1-1-2.
Politi – Underret politi om situationen og chaufførens sidst kendte opholdssted. Følg politiets anvisninger.
Underret virksomheden – Hold den sikringsansvarlige eller anden kontaktperson i virksomheden informeret om situationen.
Mistænkelige hændelser under transport
Straks
Observér – Observér hændelsen.
Underret virksomheden – Informér ledelsen om hændelsen.
Følg anvisninger – Ledelsen vurderer, om chaufføren kan fortsætte sin transport til et sikkert område eller endelig destination.
Når transporten ikke kan fortsætte
Stands og lås – Stands lastbilen, bliv i førerhuset og løs døren.
Påkald opmærksomhed – Brug horn og lygter til at påkalde andres opmærksomhed.
Politi – Underret politi om situationen og chaufførens sidst kendte opholdssted. Følg politiets anvisninger.
Underret virksomheden – Hold den sikringsansvarlige eller anden kontaktperson i virksomheden informeret om situationen.
Uautoriseret person på plads eller område
Straks
Kontakt personen – Kontakt personen og bed denne forlade området.
Underret virksomheden – Underret ledelse og sikringsansvarlige og følg deres anvisninger.
Politi – Tilkald politi og få personen fjernet.
Søg mod samlingspunkt – søg mod samlingspunkt eller sikre områder.
OPFØLGNING PÅ hændelser
På kort sigt
(1. dag)
Pressen – Afstem med politi, hvilke oplysninger, der må gives. Giv udelukkende faktuelle oplysninger til pressen.
Anmeldelse – Hvis medarbejdere er kommet til skade, skal det inden ni dage anmeldes elektronisk til Arbejdstilsynet på www.easy.ask.dk. Ved dødsulykker skal Arbejdsskadestyrelsen desuden underrettes inden 48 timer (tlf. 20 42 63 97). Anneberg I 1301 Kommunikationsplan 10-2018
Krisehjælp – Tilbyd de involverede personer og evt. andre medarbejdere krisehjælp, hvis det er nødvendigt. Kontakt forsikringselskab for telefonisk krisepsykologhjælp.
På mellemlangt sigt (1. – 5. dag)
Informer medarbejderne – Hold medarbejderne informeret om situationen og de aktuelle forholdsregler fx ved fællesmøder.
Kontakt med politi – Hold løbende kontakt med politi, hvis dette er påkrævet i forbindelse med efterforskning.
Forsikring – Kontakt dit forsikringsselskab for at få et komplet overblik over de forsikringsbeløb, som kan komme på tale i den konkrete situation.
Sikringsmøder – Hold ekstraordinært sikringsmøde ved alvorlige hændelser.
På langt sigt
(5 dage og frem)
Sikringsplan – Gennemgå sårbarhedsanalyse og sikringsplan og opdatér med ny viden.
Beredskabsplan – Gennemgå beredskabsplan og træn de ansatte.